Hautajaiset

"Älköön sydämenne olkoon levoton. Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun. Minun isäni kodissa on monta huonetta - enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan teille asuinsijan." (Joh.14:1-2)

Läheisen ihmisen kuollessa suru varjostaa elämän. Elämän rajallisuus tulee vastaan. Kristinuskon sanoman kautta meillä on toivo jälleennäkemisestä. Kuolema ei ole kaiken loppu, vaan ikkuna toiseen todellisuuteen.

Surun keskellä tärkeää on ystävien ja läheisten tuki. Seurakunnan työntekijät ovat apuna ja tukena hautajaisten suunnittelussa ja käytännön järjestelyissä. Heiltä saa myös keskusteluapua surun keskellä.

Hautajaisjärjestelyt käynnistyvät ottamalla yhteyttä kirkkoherranvirastoon ja yksityiseen hautaustoimistoon
Kirkkoherranviraston työntekijän kanssa voi sopia hautajaisten yksityiskohdista: hautauspäivästä, hautapaikasta, siunauksen toimittavasta papista, kanttorista ja muistotilaisuuden pitopaikasta, mikäli se järjestetään seurakunnan tiloissa. Yksityisen hautaustoimiston henkilökunnan kanssa sovitaan arkusta tai uurnasta sekä vainajan kuljetuksesta.

Et ole menetyksesi kanssa yksin. Seurakunnasta saat tukea ja apua myös hautajaisten jälkeen. Yhteyttä voit ottaa suoraan pappiin tai voit tiedustella kirkkoherranvirastosta mahdollisuutta osallistua sururyhmään.

"Sinun turvasi on ikiaikojen Jumala, sinua kantavat iankaikkiset käsivarret." (5.Moos.33:27)

Kuva: Hannu Jukola

Arkku kirkossa kukkien ympäröimänä.

Vertaistukea läheisensä menettäneille

Vallitsevan Korona-tilanteen johdosta sururyhmää ei järjestetä syksyllä 2020.

Lokakuussa järjestetään kaksi avointa suruaiheista kirkkoiltaa
Keskiviikkona 21.10. klo 18 Oripään kirkossa (Oripään ja Yläneen kirkkoalueiden väelle)
Keskiviikkona 28.10. klo 18 Karinaisten kirkossa (Pöytyän ja Karinaisten kirkkoalueiden väelle)

Suruilloissa mukana ovat diakoniapappi Petri Thurén ja diakonissa Marja Seppälä sekä kanttori Johannes Perko.

Jos haluat keskustella sinua kohdanneesta menetyksestä, ole rohkea ja ota yhteyttä. Olemme tukenasi ympäri vuoden.

"Osa maailmastani on kadonnut,
osa minusta,
eikä mikään mikä jäi,
ole entisellään.
Sinä olet poissa."

-Pia Perkiö-

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Hautajaisjärjestelyissä noudatetaan vainajan tahtoa.

Ennen hautajaisia

Hautajaisten järjestäminen kannattaa aloittaa ottamalla yhteyttä joko oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon, päivystävään pappiin tai hautaustoimistoon. Siunaamistilaisuudesta voi tehdä vainajan näköisen.

Hautaan siunaaminen

Muistotilaisuudessa muistellaan vainajaa ystävien ja sukulaisten kesken. Pappia voi pyytää osallistumaan tilaisuuteen.

Muistotilaisuus

Kaikilla on oikeus tulla haudatuksi kotikuntansa seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle.

Hautaus ja hautapaikka

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö

Kuoleman koskettaminen paljastaa elämän rajallisuuden. Omien läheisten lisäksi tukea antaa myös seurakunta.

Kuoleman jälkeen on toivoa