Pöytyän seurakunnan laatima hautausohje
Hyvät omaiset
Läheisen ihmisen kuolema koskettaa aina syvästi. Surun keskellä on kuitenkin hoidettava monia käytännön asioita, jotka liittyvät hautajaisten järjestämiseen. Tämä sivu on tarkoitettu auttamaan tärkeimpien muistamisessa.
Hautajaisjärjestelyt
Järjestelyt aloitetaan ottamalla yhteyttä vainajan kotiseurakunnan kirkkoherranvirastoon tai seurakuntatoimistoon ja sovitaan siunauksen ajankohdasta ja paikasta (Karinaisten, Pöytyän, Oripään tai Yläneen kirkko). Siunaus ulkona haudalla on myös mahdollinen.
Varataan siunauksen toimittava pappi ja kanttori sekä heidän osallistumisensa muistotilaisuuteen. Pappi ottaa myöhemmin yhteyttä omaisiin. Hänen kanssaan sovitaan siunaus- ja muistotilaisuuden yksityiskohdista. Kanttorin kanssa sovitaan musiikista, kuten alku- ja päätössoitoista.
Hautapaikkana voidaan käyttää mahdollista sukuhautaa tai uutta hautapaikkaa, jota käydään katsomassa suntion tai seurakuntamestarin opastamana. Hautausmuotona on arkku- tai tuhkahautaus. Haudalla mahdollisesti olevan muistokiven siirrosta sovittava etukäteen suntion/seurakuntamestarin kanssa.
Muistotilaisuutta vietetään usein seurakuntataloilla. Tila voidaan varata siunaustilaisuudesta sovittaessa.
Hautausjärjestelyistä voidaan sopia, vaikka hautauslupaa ei vielä olisikaan. Lääkärin allekirjoittama hautauslupa lähetetään sairaalasta suoraan seurakuntaan.
Sanomakellojen soitto
Sanomakellot on vanha tapa ilmoittaa seurakunnan jäsenen poismenosta. Kellojen soitosta käyvät selville sekä vainajan sukupuoli, että ikä.
Vanhan soittotavan mukaan miespuolisen vainajan soitto aloitetaan isolla kellolla, naispuolisen ja lapsen pienellä kellolla. Kummassakin tapauksessa soitto alkaa niin monella yksittäisellä lyönnillä, kuinka monta vuosikymmentä vainaja oli elänyt. Seuraavaksi soitetaan pikkukellolla vuosikymmenen jälkeiset yksittäiset vuodet. Soitto jatkuu kellojen vuorosoitolla noin viisitoista minuuttia ja päättyy aloituskellon soittoon (iso tai pieni). Sanomakelloja soitetaan arkisin klo 10-16 välillä. Ajankohdasta sovitaan suntion kanssa.
Siunaustilaisuus
Kantajat siirtävät arkun ruumishuoneelta kirkkoon puoli tuntia ennen siunaustilaisuuden alkua, tai siunaustilaisuuden alkaessa. Suntio opastaa kantamisessa. Arkun kantajana tulisi olla kuusi henkilöä (miehiä tai naisia).
Siunaustoimituksen kaava (virsikirjan liiteosassa ”Hautaan siunaaminen”)
- surumusiikki
- kukkalaitteiden lasku
- virsi
- raamatunluku
- puhe
- siunaussanat
- (musiikkia)
- ruokous
- Isä meidän -rukous ja Herran siunaus
- virsi
- surumusiikki
Kukkalaitteet voidaan laskea myös siunaustilaisuuden lopussa tai haudalla.
Ehdotuksia virsiksi
30 Maa on niin kaunis
146 Rauhan saivat pyhät Herran
249 Pois kirkas suvi kulkee ja syksyyn kypsyy maa
275 Mä elän laupeudesta ja armon antimista
276 Jeesuksesta laulan, Jeesuksesta vaan
332 Herraa hyvää kiittäkää
338 Päivä vain ja hetki kerrallansa
341 Kiitos sulle, Jumalani, armostasi kaikesta
377 Sun haltuus, rakas Isäni (usein haudalla)
388 Jeesus, johdata tiemme kulkua
396 Käyn kohti sinua, oi Herrani (tunnetaan myös nimellä Sua kohti Herrani HLV)
397 Kun on turva Jumalassa, turvassa on paremmassa
408 Joutukaa, sielut, on aikamme kallis
498 Nyt kulkee halki korpimaan
499 Jumalan kämmenellä
517 Herra, kädelläsi asua mä saan
548 Tule kanssani, Herra Jeesus
555 Oi Herra, luoksein jää, jo ilta on
571 Jo joutui armas aika ja suvi suloinen
600 Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan
620 Sen suven suloisuutta toivossa katselen
631 Oi Herra, jos mä matkamies maan
632 Nyt ylös, sieluni, mullasta nouse tästä
Virsikirjassa on oma osasto hautauksiin ja siihen kuuluvat virret 242-249. Lisäksi virret 604-632 kuuluvat osastoon kuolema ja iankaikkisuus.
Haudalla
Arkkuhautauksessa
Arkku kannetaan kirkosta kellojen soidessa. Suntio ja pappi johdattavat saaton haudalle. Arkku lasketaan hautaan, suntio opastaa kantajia. Hauta peitetään kannella, jonka päälle kukat lasketaan. Samaan aikaan voidaan laskea useita kukkalaitteita. Hautaan lasku päättyy virteen. Haudan peittämisestä huolehtii haudankaivaja.
Tuhkahautauksessa
Kantajat kantavat arkun kirkosta joko suoraan ruumisautoon tai ruumishuoneelle, josta hautaustoimisto myöhemmin hakee arkun. Saattoväki tai vaihtoehtoisesti suntio vie kukat hautapaikalle siunauksen jälkeen.
Uurnan lasku
Hautaustoimisto toimittaa uurnan seurakuntaan ja ilmoittaa siitä omaisille. Omaiset voivat myös noutaa uurnan itse ja tuoda mukanaan uurnanlaskupäivänä. Omaiset ottavat yhteyttä kirkkoherranvirastoon, seurakuntatoimistoon tai suntioon ja sopivat uurnanlaskupäivästä. Pyydettäessä pappi ja/tai kanttori voivat tulla mukaan uurnanlaskuun. Omainen tai seurakunnan työntekijä laskee uurnan hautaan, joka peitetään seurakunnan toimesta.
Muistotilaisuus
Omaiset järjestävät muistotilaisuuden, joka tavallisesti sisältää virsiä ja papin puheenvuoron. Omaiset ja ystävät voivat muistella vainajaa ja ohjelmassa voi olla myös musiikkia. Pappi ja kanttori auttavat ohjelman laatimisessa. Muistotilaisuus aloitetaan yleensä tarjoilulla.
Suruliputus
Muistotilaisuuden ollessa seurakunnan tiloissa, suruliputuksen hoitaa vahtimestari. Suruliputus (lippu puolitangossa) aloitetaan hautajaispäivän aamuna. Muistotilaisuuden alettua, lippu nostetaan täyssalkoon.
Vainajan muistaminen esirukouksessa
Siunauspäivää seuraavan sunnuntain (tai muun omaisten kanssa sovitun sunnuntain) jumalanpalveluksessa muistetaan esirukouksessa edesmennyttä seurakunnan jäsentä ja hänen omaisiaan. Tällöin on tapana, että omaiset osallistuvat jumalanpalvelukseen, jossa vainajan muistoksi sytytetään kynttilä. Tämän kynttilän sytyttää joko omainen tai suntio.
Pyhäinpäivän jumalanpalveluksessa kirkoissa (kirkkoalueittain: Karinainen, Pöytyä, Oripää, Yläne) luetaan edellisen pyhäinpäivän jälkeen siunattujen seurakunnan jäsenten nimet. Heille sytytetään muistokynttilät.
Hautauskustannukset
Arkkuhautauksen kustannukset ovat haudan avaus ja peitto, kunnostus ja hautapaikkamaksu, mikäli sukuhautaa ei ole. Tuhkahautauksen kustannukset vaihtelevat sen mukaan haudataanko uurna muistolehtoon vai arkkuhautapaikkaan. Sotaveteraaneille ja sotainvalideille hautapaikka on maksuton. Tarkempia kustannuksia voi tiedustella kirkkoherranvirastosta tai Pöytyän seurakunnan sivulta hautausmaksut
Hautajaisten jälkeen
Diakoniatyöntekijää tai pappia voi pyytää kotikäynnille.
Seurakunta järjestää säännöllisesti sururyhmiä omaisensa menettäneille.
Seurakuntatoimistojen yhteystiedot
Seurakunnan pappien yhteystiedot
Seurakunnan kanttorien yhteystiedot
Seurakunnan suntioiden ja vahtimestareiden yhteystiedot